Svenska

Robotti-imuri raivostuu

Hipoilla on siivouspäivä, ja kaikki osallistuvat siivouspuuhiin. Ennen töihin tarttumista Hipot käyvät välillä kiivastakin väittelyä töiden jakamisesta. Henri kiirehtii valitsemaan mattojen kopistelun. Hänestä on mukavaa mennä ulkoilmaan ja huhkia oikein olan takaa.
– Kyllä taas saavat hiekat ja murut kyytiä, Henri sanoo ja kaappaa mattorullat kainaloonsa. – Palattuani voin tyhjentää roskakorit ja täyttää tiskikoneen.Hannalla ja Hillellä ei ole mitään Henrin suunnitelmaa vastaan. He keksivät kyllä itselleen sopivia tehtäviä.
Hille kastelee kukat ja pyyhkii pölyjä niiden lehdiltä. Hänestä on hauskaa puuhailla huonekasvien ja ikkunanpenkin koriste-esineiden kanssa.
– Kunhan et unohdu sinne liian pitkäksi aikaa, Hanna varoittaa. – Meillä on vielä muutakin tekemistä. Voit auttaa minua vaihtamaan lakanat ja pesemään kylpyhuoneen.

Mutta on yksi työ, josta kukaan ei innostu: imurointi. Tiukan neuvottelun jälkeen inhokkitehtävä päätetään jakaa tasan kaikkien kesken.
Imuroinnin jälkeen Hipot istuvat kuumissaan keittiössä juomassa mehua.
Hanna huomaa pöydällä kiinnostavan mainoksen. – Katsokaa, robotti-imuri! Voimme ostaa sen yhteisillä säästöillä.
Henri ja Hillekin innostuvat ajatuksesta. – Jee, ei enää koskaan riitaa imuroinnista!
Seuraavalla viikolla kotiovelle saapuu paketti, josta paljastuu kiiltävä vekotin täynnä näyttöjä ja nappuloita.
– Kyllä me tämän kesytämme, Hanna tuumaa ja kääntelee paksun käyttöohjeen sivuja.

Aluksi kaikki sujuu hyvin. Robotti-imuri kiertelee ketterästi huonekalujen jalkoja ja pujahtaa näppärästi sänkyjen ja hyllyjen alle.  
Kun vekotin on saanut yhden huoneen valmiiksi, se siirtyy suoraan toiseen.  
– Tämä sujuu paremmin kuin uskoinkaan, Hanna sanoo.  
Lopuksi robotti-imuri menee hippojen yhteiseen leikkihuoneeseen. Näyttää kuin se olisi hämillään lattialla olevien tavaroiden määrästä.  
– Vautsi, se osaa kuitenkin erottaa lattialla olevat pikkulelut roskista, Henri ihastelee. – Yhtään legoa ei ole vielä joutunut sen kitaan. 
Hanna kiinnostuu robotti-imurin toiminnan tehostamisesta. Hänestä on aina mukavaa viritellä teknisiä vekottimia. 
– Taidan tutkia käyttöopasta ja tehdä vähän säätöjä. Otamme koneesta kaiken irti!

Seuraavaan siivouspäivään mennessä Hanna on onnistunut virittämään robotti-imurin entistä tehokkaammaksi. Imuri suorastaan lentää huoneesta toiseen ja surisee vielä korkeammalla äänellä. 
– Onkohan tämä nyt ihan turvallista, Hille miettii ja yrittää pelastaa tavaroita, jotka putoilevat alas hyllyiltä ja pöydiltä robotti-imurin törmäillessä niiden jalkoihin.  
Kone alkaa kuumentua eikä tottele enää kauko-ohjausta. Hannankin on pakko myöntää, että säädöt ovat saattaneet mennä pieleen.  
Hups, siinä meni maljakko! Laite hermostuu lopullisesti rikkoutuneen maljakon sirpaleista ympärillään. 
Robotti-imuri rymistää lastenhuoneeseen ja törmää voimalla päin legolaatikkoa, jonka sisältö leviää lattialle. Kone alkaa pyöriä vimmatusti kasan keskellä, ja palikat sinkoilevat ympäri huonetta.

Hipot eivät saa robotti-imuria tottelemaan. Hannakin on neuvoton.
– Robottimme on mennyt sekaisin. Se on saatava jotenkin ulos, muuten se hajottaa kaikki paikat.
Henri keksii keinon ja onnistuu houkuttelemaan imurin ulos tiputtelemalla aamiaismuroja jonoksi ulko-ovelle asti. – Tervemenoa! hän toivottaa robotti-imurille, joka alkaa kiertää pihanurmea.
Kone pysähtyy vasta, kun sen akku on tyhjä.
Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että robotti-imuri joutaa myytäväksi kirpputorilla. Siivous sujuu kyllä sitä ilmankin.
– Onneksi mopit ja luutut eivät villiinny tuolla lailla, Henri virnistää. – Ja imuroidessa voi hyvin kuunnella vaikka hiphoppia kuulokkeista.

Teksti: Tuula Pere