Suomi

Robotdammsugaren blir rasande

Hipporna har städdag och alla deltar i städsysslorna. Innan de börjar jobba blir det några hårda debatter om hur de ska dela upp arbetet.
Henri skyndar sig att välja mattpiskning. Han tycker det är trevlig att vara utomhus och ta i riktigt ordentligt.
– Nu ska sanden och smulorna bort, säger Henri och lägger mattrullarna under armen. – När jag är tillbaka kan jag tömma papperskorgarna och fylla diskmaskinen.
Hanna och Hille har inget emot Henris plan. De kommer nog på uppgifter som passar dem.
Hille vattnar blommorna och torkar bort damm från bladen. Hon tycker om att pyssla med växterna och prydnadsföremålen på fönsterbrädan.
– Bara du inte glömmer bort dig och stannar för länge där, varnar Hanna. – Vi har mer att göra. Du kan hjälpa mig att byta lakan och göra rent i badrummet.

Men det finns ett jobb som ingen är intresserad av: dammsugning. Efter en hård debatt bestämmer de att det värsta uppdraget ska delas jämnt mellan alla. Efter dammsugningen sitter de varma Hipporna i köket och dricker saft.
Hanna ser en intressant reklam på bordet. – Titta, en robotdammsugare! Vi kan köpa den med gemensamma besparingar.
Henri och Hille blir också inspirerade av idén. – Ja, vi behöver aldrig mer bråka om att dammsuga!
Nästa vecka kommer ett paket hem till dörren och i det finns en glänsande manick fylld med skärmar och knappar.
– Nog ska vi tämja den här, försäkrar Hanna och vänder på sidorna i den tjocka bruksanvisningen.

Till en början går allt bra. Robotdammsugaren rullar skickligt runt möbelbenen och glider smidigt in under sängar och hyllor. När manicken är klar med ett rum går den direkt vidare till följande.
– Det här går bättre än jag trodde, säger Hanna.
Till sist åker robotdammsugaren in i Hippornas gemensamma lekrum. Det ser ut som om den är förvirrad över mängden saker på golvet.
– Wow, den klarar ändå av att skilja små leksaker på golvet från skräp, säger Henri beundrande. – Inga legobitar har hamnat i den än.
Hanna är intresserad av att effektivisera robotdammsugaren. Hon gillar alltid att justera tekniska grejer.
– Jag ska nog titta i manualen och göra lite justeringar, så att vi får ut den bästa effekten av maskinen!

Inför nästa städdag har Hanna lyckats finjustera robotdammsugaren så att den är ännu effektivare. Dammsugaren nästan flyger från rum till rum och surrar ännu högre.
– Är det här månntro helt säkert, funderar Hille och försöker rädda saker som faller ner från hyllor och bord när robotdammsugaren krockar med möblernas ben.
Maskinen börjar överhettas och lyder inte längre fjärrkontrollen. Till och med Hanna måste medge att inställningarna kan ha blivit fel.
Hoppsan, där föll en vas! Maskinen blir väldigt upprörd av alla skärvor från vasen runt omkring den.
Robotdammsugaren rusar in i barnens rum och stöter med kraft mot en legolåda vars innehåll sprids ut på golvet. Maskinen börjar snurra runt i mitten av högen och klossarna slungas runt i rummet.

H

ipporna får inte robotdammsugaren att lyda. Hanna är också rådlös.
– Vår robot har ju blivit helt snurrig. Vi måste få ut den på något vis, annars har den sönder allting.
Henri kommer på ett sätt och lyckas locka ut dammsugaren genom att strö frukostflingor i en rad ända fram till ytterdörren. – Hejdå! säger han till robotdammsugaren som börjar snurra runt på gräsmattan.
Maskinen stannar inte förrän batteriet är urladdat.
Alla är överens om att robotdammsugaren måste säljas på loppmarknaden. Städa kan de göra utan den.
– Som tur är blir inte moppar och borstar vilda på det där sättet, skrattar Henri. – Och när man dammsuger kan man lyssna på till exempel hiphop i hörlurarna.

Text: Tuula Pere