Suomi

Den sömniga nyhetsreportern

Hippornas sommarlov har börjat i full fart. Hela gänget har gått i simskola med sina vänner och lärt sig nya färdigheter igen. Hille har lärt sig att flyta, Hanna att dyka och Henri att hoppa från studsmattan.
– Nu blir det roligt att åka till sommarstugan, säger Hille. – Där är det lite lugnare och jag får ta många naturbilder.
– Men tänk om det blir tråkigt där när kompisarna åker någon annanstans, funderar Henri.
Hanna oroar sig inte, eftersom det har varit roligt i stugan varje sommar.
– Oroa dig inte! Vi hittar på nya roliga saker igen, och så har vi ju en bondgård, stuggrannar och en bybutik i närheten.

På vägen kommer Hanna på en ny plan. – I sommar ska vi göra en egen tidning!
Redan första kvällen planerar Hipporna detaljerna i sin sommartidning på stugans brygga. Eftersom tidningen är Hannas idé blir hon chefredaktör. Hille får fundera på tidningens utseende och illustrationer.
– Som tur är har föräldrarna med sig en dator och på posten finns det en printer för utskriften, säger Hille. – Jag kan också använda mina naturbilder i tidningen.
Till en början är Henri ganska tystlåten, men efter en stund lyser han upp.
– Jag blir nyhetsreporter, säger han entusiastiskt. – Jag är alltid med där det händer! Jag kan också skriva artiklar om lokala sportevenemang. Helgens seglingstävling är åtminstone intressant för alla!
Hanna är nöjd. – Bra jobbat! Det finns nog en uppgift som passar alla. Jag gör en frågesport och ber mormor om några läckra recept. Då var det allt.

Det är bråttom på tidningsredaktionen. Det första numret ska vara klart till byfesten.
– Där hittar vi många köpare till vår tidning, planerar Hanna.
Henri nickar entusiastiskt.
– Tills dess hinner jag också skriva om den stora seglingstävlingen, säger han. – Jag kan följa den viktigaste delen av tävlingen från berget vid vår egen stugstrand och ta fantastiska bilder.
– Du har ju nog tillräckligt med nyheter utan den här tävlingen, säger Hanna.
Henri håller inte med.
– Det här är sommarens höjdpunkt. En nyhetsreporter måste vara beredd när något så intressant händer.

Under seglingstävlingshelgen är vädret lugnt. Trots att Henri sitter med kikaren på berget hela dagen syns inga båtar.  
– Jag tror att jag ska klättra upp i den där hängmattan och vänta, bestämmer han till slut. 
På kvällen tar Hanna och Hille med sig mer mat och en filt till Henri, eftersom Henri inte vill ge upp.  
– De kommer nog snart! Jag måste bara orka vänta…  
Henri stannar ensam kvar på stranden.  
Till all lycka är natten varm och det är mysigt i hängmattan – när Henri kommer på att dra filten över sig som skydd mot myggorna. Sömnen överraskar den utmattade sportreportern.  
I nattens tystnad glider segelbåtarna som deltar i tävlingen förbi Henri. Seglarna upptäcker att Henri snarkar i hängmattan, men bestämmer sig för att inte störa hans sömn. 

På morgonen hittar Hanna och Hille en nyhetsreporter som sover djupt i hängmattan. Anteckningsblocket ligger i ljungen under hängmattan.
Henri vaknar plötsligt.
– Åh nej! Nu är allt förstört! Segelbåtarna har glidit förbi och kommer snart i mål, ropar Henri. – Ingen artikel och inga bilder!
Som tur är förstår föräldrarna hur allvarlig situationen är och hela familjen hoppar snabbt in i bilen. De kör till målet i andra änden av sjön, dit Henri kommer lagom för att intervjua seglingstävlingens vinnare.
– Den här nyhetsreportern är nog den som vi såg ligga och snarka i hängmattan förra natten. – Du sov säkert gott!
– Nu får ni alla se glada ut! Hille instruerar den generade Henri och de prisbelönta seglarna för en gemensam bild.
Artikeln och bilderna blir ett utmärkt tillägg i hippornas sommartidning som kommer till salu lagom till byfesten följande helg.
– Vår Henri är en verkligt duktig reporter! Hanna berömmer sin bror. – Om han ännu lär sig att hålla ögonen öppna och inte låta de bästa nyheterna glida förbi blir han en riktig stjärnreporter.

Text: Tuula Pere