Suomi

Rökkaos på hippornas braskväll

Hippornas morfar ska snart fylla år. Hanna, Henri och Hille måste komma på en bra present, men det är inte lätt. Morfar har nästan blivit snål, och mormor tycker inte heller att det är värt att köpa onödiga saker.
– På sätt och vis har morföräldrarna rätt, medger Hanna när hipporna diskuterar saken tillsammans. – Men vi måste ju hitta på något kul på morfars födelsedag!

Henri Hippo får en briljant idé. – Om morfar redan har allt han behöver, så kunde vi ordna med en trevlig överraskning som inte är en sak, säger han mystiskt.

– Vad kunde det vara? undrar Hanna. Hille Hippo lyser upp. – Jag vet, jag vet. Det är en upplevelse. Men är det inte väldigt dyrt med massage och resor? De andra koncentrerar sig på att lyssna på Henris plan.

– Den här upplevelsen är inte dyr. De behöver inte ens gå bort hemifrån, säger Henri. – Vi tar upplevelsen till deras vardagsrum. – Hur ska vi lyckas med det? Jag tror inte att vi får till stånd någon vidare föreställning, om det
är det du tänker på, säger Hille misstänksamt. – Morfar och mormor tittar hellre på sina program på tv och kokar kaffe.
Henri ger inte upp. – De gillar också sådant som vi kan ordna själva, säger han. De andra blir nyfikna. – Nå, vad är din plan? Berätta! säger Hanna till sin bror.

Hippornas morföräldrar bor i ett gammalt hus med en stor braskamin. Det är trevligt att sitta vid den och njuta av värmen på mörka höstkvällar.

– Jag vet att mormor och morfar inte har eldat i braskaminen på hela sommaren för att det var så varmt, berättar Henri. – Morfar sade igår att de måste skaffa brasved för vintern, för vedboden är alldeles tom.
– Jag börjar förstå, säger Hanna. – Vi kan föra några säckar med brasved åt dem och ordna en stämningsfull braskväll. Hille blir också ivrig. – Vi packar en picknickkorg full med läckerheter och grillar pinnbullar.

På morfars födelsedag kommer Hanna, Henri och Hille till morföräldrarnas hus med sin packning. – Nu får ni vänta lite i köket, säger Henri åt mormor och morfar. – Vi säger till när vår överraskning i vardagsrummet är klar. Hanna och Hille snurrar strimlor av bulldeg på pinnar och dukar upp till fest. Henri radar in en hög med vedträn i braskaminen och river näver som tändved.

Det är dags att tända elden, men det lyckas inte som planerat. – Vad är det med den här kaminen? Det finns åtminstone inget fel på veden, fnyser Henri förargat. Tjock rök väller ut från braskaminen i vardagsrummet. – Jag tror jag ska försöka rensa den där skorstenen med eldgaffeln. Jag tror att det finns något som är i vägen där, säger Hanna.
Det börjar ramla ner kvistar och skräp från skorstenen ovanpå brasveden, och rökkaoset blir värre. – Snart är hela huset täckt av rök och sot, säger Hille oroat. I samma stund börjar brandvarnarna pipa och morföräldrarna rusar in i vardagsrummet. Morfar försöker kväva elden och mormor öppnar fönstren på vid gavel. Men det är för sent.

Grannarna har ringt brandkåren som kommer med blinkande ljus och tjutande sirener. Som tur är börjar brandmännen inte spruta vatten med slangen, för de märker att läget är under kontroll. – Den här gången hade vi bara rök utan led,
småler brandchefen.

En brandman som klättrat upp på taket kommer ner med nyheter. – Kajorna har byggt ett jättestort bo i skorstenen på sommaren. Skorstenen är helt täppt. Det var inte så konstigt att braskaminen inte tändes ordentligt. Morfar lovar ringa efter sotaren för att rengöra skorstenen före följande braskväll. – Vi sätter ett metallnät som skydd på skorstenen mot objudna gäster.

– Vår överraskning misslyckades lite, säger Henri generat. – Men det finns gott om mat. Morföräldrarna är inte arga. – Det blev en födelsedag som vi säkert minns. Det lyckades ni åtminstone med! skrattar morfar.

Text: Tuula Pere