Suomi

Hipporna utlämnade åt strömavbrott

Hippornas hemstad har drabbats av en kraftig höststorm. I väderrapporten uppmanas invånarna att hålla sig inomhus. Strandgatan och parken är redan under vatten. Blåsten får saker att flyga omkring och det utlovas ännu sämre väder till natten. 

Hipporna ser genom fönstret hur stormvindarna böjer träden på gården. – Vårt gamla äppelträd är nog nu illa ute, säger Hille oroligt. – Vi får hoppas att dess grenar håller. Annars får vi inga äpplen nästa sommar. 

Plötsligt blir det mörkt och tyst. Lamporna i hippornas hus och på hemmagatan slocknar. Kylskåpet brummar till och tystnar. Hela staden är utan el. Endast stormen hörs.  

Hemma hos hipporna finns en låda med förnödenheter som behövs i just sådana här situationer. I lådan finns vattenflaskor, konserver, ficklampor och en liten reseradio som fungerar med batterier.  

– Vilken tur att vi har den här batteriradion, säger Hanna. – Den fungerar också utan el. 

I regionalradions program förklaras att stormen har fällt träd över elledningarna. Hela staden är mörk, eftersom också gatubelysningen har slocknat. 

– Även om vi har börjat röja upp efter skadorna kommer detta att ta flera timmar, förklarar brandchefen i nyheterna. – Vi gör allt vi kan, men man bör i hemmen vara beredd på även långa strömavbrott, varnar han. 

Hipporna börjar planera överlevnadsmetoder. – Det här är ju egentligen spännande! Säger Hanna. – Vilken tur att den hårdaste blåsten har avtagit. Vi kan redan tillaga varm mat under grilltaket ute på gården. Dessutom är det på vindskyddssidan.  

– Nu tar vi på oss varma kläder och plockar med oss matvaror, säger Henri ivrigt. – Jag tänder eld i vårt utekök. Det är roligt att tillreda mat över öppen eld.  

Det är inte enkelt att tända en eld när det blåser, men Henri är skicklig. 

Snart sitter hipporna bekvämt runt eldstaden. Tevattnet puttrar i den sotiga pannan och ugnspotatisarna inlindade i folie steks på glöden. När också de smakrika fyllningarna till potatisen har blandats i olika skålar kan hipporna hitta på något annat att göra.  

– Nu berättar vi nog inga spökhistorier, säger Hille och tittar oroligt omkring sig på den mörka och blåsiga gården.  

Medan de väntar på maten ordnar de en frågesport och ordlekar. När de har spelat ”Gissa vem?” minst tjugo gånger och skeppet är lastat med alla möjliga bokstäver är ugnspotatisarna äntligen färdiga. 

– Härliga potatisar! säger Henri och suckar förnöjt. – Jag tänker äta åtminstone fem! 

Maten smakar också de andra och snart har alla magen full med härliga ugnspotatisar och goda fyllningar. 

Glöden börjar falna. – Visst är det trevligt här men åtminstone jag börjar frysa, säger Hanna. – Ska vi inte ta med oss varmt te och ännu dricka en kopp inne i köket? 

Vid köksbordet gör hipporna upp planer för hur de ska gå till sängs i ett kallt och mörkt hus. 

– Som tur är har vi massor med LED-ljus! Kommer Hille ihåg. – Med dem kan vi lysa upp fast hela huset. 

När hipporna ställer ljusen på olika ställen känns stormen inte längre lika skrämmande. 

– Det blir ändå varmare att alla sova i samma rum, beslutar Hanna. – Vi tar en hög madrasser och sovsäckar till ett rum. 

De andra tycker också att det är en bra idé. – Lite som att göra en utflykt, säger Henri.  

På golvet i sovrummet gör de en stor syskonbädd och ovanpå bygger de ett berg av kuddar. – Det där ser ju riktigt lockande ut, funderar Hille. 

Eftersom det inte kommer vatten ur kranen är de tvungna att borsta tänderna med flaskvatten. – Ska vi inte gå ut på trappan och borsta tänderna, föreslår Henri. – Som vi gör på sommarstugan. 

Snart står hipporna i rad på husets trappa och försöker att borsta tänderna snabbt, eftersom stormvindarna blåser kallt genom till och med flera klädlager. – Nu måste vi nog snart gå in i värmen, säger Hille. 

Hipporna rusar in på madrasserna i sovrummet och gräver in sig under täckena. I ficklampornas sken fördjupar sig alla i sin egen kvällsläsning.  

Precis då kommer strömmen tillbaka. Alla drar en suck, mer av besvikelse än av lättnad. De beslutar sig för att fortsätta kvällen i utflyktsstämning. De hinner nog gå tillbaka till den vanliga vardagen också imorgon.  

Stormen viner ännu bakom fönstren, men inomhus lyser en julliknande LED-ljusslinga som de har hängt upp i gardinstången. Även sömnen kommer i sinom tid. 

Text: Tuula Pere