Kvällsagan – Hipporna som trädgårdsmästare – nyttoväxter eller insektparadis?
Invånarna i hippornas hemstad gillar stadsodling. Många har hyrt en kolonilott som de flitigt sköter om hela sommaren.
– Vi kan nog också odla ett och annat, utropar Henri. – Dessutom känner jag trädgårdsmästaren som övervakar stadsbornas gemensamma trädgård. Vi kan be honom om råd.
Nästa morgon cyklar hipporna till koloniträdgården i närheten.
– Välkomna, säger den vänliga trädgårdsmästaren. – Jag ger var och en av er en egen kolonilott där ni kan odla vad ni vill.
– Vi börjar genast, säger Hanna ivrigt och går mot redskapsskjulet. – Så roligt att vi alla får ett eget område.
Egna områden visar sig vara en bra idé, eftersom varje hippo har en egen åsikt om arbetsmetoderna och om vilka växter som ska odlas.
Hanna gillar grönsaker och förbereder genast bänkar för att odla morötter, sallat och dill. – Jag odlar dem från frön, men dessutom köper jag några tomatplantor från trädgårdsbutiken.
Henri har hört att det på hösten ordnas en pumpatävling för odlarna. – Jag ska odla en jättepumpa, beslutar han. – Jag ger den en skyddad växtplats och ger den rikligt med gödsel och vatten. Där kommer stadens vackraste pumpa att växa.
Trädgårdsmästaren tittar förnöjt på hippornas iver. – Trädgårdslandet är färdigt uppluckrat och det finns ett tjockt lager med svartjord. Ni kan plantera vad som helst, säger han. – Kom ihåg att rensa ogräs och vattna era växter, så får ni en riklig skörd till hösten.
Hille har följt med vad de andra gör. Hon gillar inte tanken på att hela sommaren rensa ogräs i morotsbänkarna och gallra sallatsplantor. Hon är inte heller intresserad av pumpatävlingen. Hille vill hellre njuta av sommarnaturen i lugn och ro.
– Får jag använda min kolonilott precis som jag själv vill? Hille vill vara säker på att det är ok. – Javisst! Här finns också rosenträdgårdar och andra blomsterodlingar, säger trädgårdsmästaren uppmuntrande.
Hille har en egen plan. – Jag ställer upp ett tak över min kolonilott. Där kan jag sitta och måla med vattenfärger. Och ta vackra fotografier.
– Men vilka växter tänker du odla? Du använder väl inte trädgården bara till att måla och fotografera? Undrar Henri förvånat.
– Och vad tänker du fotografera om du inte odlar något vackert? Frågar Hanna.
Hille är orubblig. – Min kolonilott ska bli en djungel med naturblommor och ett insektsparadis.
Hela sommaren besöker hipporna flitigt sina kolonilotter. Ibland känns arbetet tungt, men till slut börjar de se resultat.
När hösten närmar sig besöker stadsträdgårdsmästaren hipporna för att beundra sommarens skörd.
Hannas raka rader är fulla av härliga morötter och saftig sallat. – Dill har jag så mycket att jag kan torka av den till vinterns fisksoppor och för att smaksätta gurklagen, skryter den flitiga odlaren.
Henri har fått sin pumpa att växa till en verklig jättepumpa. – Jag behöver en skottkärra för att kunna ta den här skatten till invägningen på tävlingsdagen. Segern är min!
Gruppen går till Hilles kolonilott.
Henri ger den en skoningslös bedömning. – Här växer ju bara ogräs! Vilken nytta kan det här ge någon?
– Du har inget för vintern, fortsätter Hanna. – Det här är ju inte ens någon fröjd för ögat.
Trädgårdsmästaren börjar försvara Hilles skötsel av kolonilotten. – Jag var ofta här på sommaren när naturblommorna blommade och fjärilar och pollinerade njöt av dem i lugn och ro. Det är också viktigt.
– Varför? Undrar Henri och Hanna.
– Utan Hilles insektsparadis skulle bärbuskarna och äppelträden lidit brist på pollinerare och skulle inte ha gett någon skörd, förklarar trädgårdsmästaren.
– Och visst har också jag skörd inför vintern. Säger Hille och tar fram skickliga fotografier och målningar av blommor och bevingade besökare från en plastlåda. – De här kommer att sprida glädje även under den kalla vintern.
Text: Tuula Pere